Dop

I den evangelisk-lutherska kyrkan kan man döpas som barn, ungdom eller vuxen. Dopet är ett av kyrkans sakrament. Det betyder att dopet är en ”helig handling” instiftad av Kristus, där Gud genom jordiska medel ger människan del av det himmelska livet. Det kristna dopet sker alltid med vatten och i Faderns, Sonens och den helige Andens namn. Dopet gäller en gång för alla och behöver aldrig göras om. Genom döpet tas den döpte upp i församlingsgemenskapen och på Åland genom Finlands evangelisk-lutherska kyrka.

Närmare information om dopet hittar du på evangelisk-lutherska kyrkans hemsidaÖppna länk i ny flik.

Lite information om dopet av barn


Förr i tiden döpte man barnen så tidigt som möjligt p.g.a. hög barndödlighet. Numera är barnet 2-6 månader. Här i Lemland-Lumparlands församling äger dopet rum antingen under en särskild dopgudstjänst eller under söndagens huvudgudstjänst.

En dopgudstjänst tar en knapp halvtimme. Önskar man hålla dopet under församlingens huvudgudstjänst tar det en dryg timme.

Här i Lemland-Lumparlands församling sker dopet i St.a Birgitta kyrka i Lemland, och i S:t Andreas kyrka i Lumparland. Det går också bra att hålla dopet i hemmet eller på någon annan plats. Dopet är en familjehögtid. Som dopfamilj hör vi också hemma i en större familj: den kristna församlingen. Församlingen som är en del av Guds världsvida familj välkomnar barnet som skall döpas. Dopbarnet är vår gemensamma glädje och vårt gemensamma ansvar. Så blir det tydligt att vi som kristna hör samman med varandra och Jesus Kristus. Särskilt tydligt blir detta när dopet sker under gudstjänsten. Församlingen har dopklänning att låna ut om man inte har en egen.

Välkommen att ta kontakt med pastorskansliet, tfn 34042 må-ti och to kl. 9.00-12.00, för att boka en tid för dopet.

Ta gärna kontakt med kyrkoherden en vecka innan dopen för att avtala tid för dopsamtalet.

Vid dopsamtalet hemma hos er eller i kansliet (vilket som passar er bäst) berättar kyrkoherden vad det innebär att döpa barnet och hur dopet går till. Du får information om det praktiska i samband med dopet och möjlighet att ställa frågor. Via Befolkningsregistercentralens Namntjänst Öppna länk i ny flikkan man ta reda på om barnets tilltänkta namn är godkända samt se statistik över både för- och efternamn i Finland. 

Om ni behöver en större lokal för dopkaffe kan ni hyra församlingshemmet Birgittagården som rymmer 80 sittplatser vid bord. Boka lokalen i god tid samtidigt som dopet på pastorskansliet, tel. 34042.

Dopskål av silver och träskulptur av ett träd med duvor hängandes ifrån det.

I dopet lovar Gud vara med oss under hela vårt liv. Vi får del av den heliga Anden. Gud finns överallt, också inom oss. 

Läs mer om dopet

Det går inte att helt förklara det som sker i dopet. Det är en av Guds hemligheter. Vi vet ändå att dopet är en gåva som vi får bära med oss hela livet. Det ger oss hoppet om förlåtelse här på jorden och ett liv hos Gud i himlen.

Vad innebär dopet?

Kanske du ännu funderar över något. Kolla då här.

Läs vanliga frågor om dop

Ett dop är alltid värt att fira. Men hur vi vill fira är upp till oss själva. Det finns inga regler för hur ett dopkalas borde gå till, vad man borde bjuda på eller hur många man borde vara. Dopet är en Guds gåva till oss – dopet är kravlöst och det får kalaset också vara.

Läs mera om några förslag.